Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2018 11:45
Френската преса за кафе е един от най-лесните и бързи начини за направата на богато на аромат и вкус кафе без излишни електроуреди. Това, което Ви е нужно за приготвянето е преса, разбира се, прясно изпечено кафе (можете да го купите и смляно), кафемелачка, мерителна лъжица и чайник.
Приготвянето става по следния начин: предварително измийте и подсушете пресата и измерете количеството кафе, което ще Ви е необходимо в зависимост от това колко вода ще наливате. Помнете, съотношението вода - кафе е много важно за приготвянето. Много професионални баристи имат различни мнения по отношение на "златното съотношение" за перфектния вкус, но асоциацията за кафе в Европа (Speciality Coffee Association of Europe) предписва от 0.55 гр до 0.65 гр за литър вода.
Сложете чайника и заврете водата до кипване, след това я оставете настрани за период от 3 минути, за да се успокои и достигне до 94 °C. Изсипете смляното кафе във френската пресата и налейте водата оставяйки място от 2-3 см от ръба на каната. Разбъркайте и поставете капака с вдигнат филтър. Запарете за 4 минути - за да определите дали кафето Ви е прясно, следете за наличието на мехурчета на повърхността. След изтичането на 4-те минути, плавно и непрекъснато натиснете буталото с филтъра до долу. Ако по време на избутването буталото засече, то върнете леко в обратна позиция и натиснете отново. Налейте богато на вкус и аромат кафе за Вас и приятелите Ви.
Важно е да се знае, че, ако кафето остане в пресата продължително време, то ще продължава да отделя екстракция и ще става по-горчиво. За да достигнете перфектният за Вас вкус, можете да експериментирате с едростта на смилане и количеството кафе. След като приключите с отпиването на кафето, измийте отделните елементи под течаща вода, оставете ги да изсъхнат и подсушете с кърпа. Въз основа на същата технология пригответе и любимия следобеден чай.
Можете да си поръчате от WWW.MGHOMES.EU